Circus Caps in Brabants dagblad:


CultuuR in de regio Circus Caps wordt overal heel warm ontvangen

De kinderen van Circus Caps oefenen op de Noordkade in Veghel. Middenachter René Hildesheim. Foto Jeroen Appels/Van Assendelft

DE KINDEREN VAN CIRCUS CAPS OEFENEN OP DE NOORDKADE IN VEGHEL. MIDDENACHTER RENÉ HILDESHEIM. FOTO JEROEN APPELS/VAN ASSENDELFTHet Brabants Dagblad belicht in deze rubriek bijzondere culturele onderwerpen. Deze week: Circus Caps oefent voor Windkracht ’19.WILMA GOSSELINK

V eel tijd voor een gesprekje heeft René Hildesheim (62), rode piekharen en zwarte outfit met rode streep, niet. Onder stevige doch uitermate liefdevolle regie van hem en zijn assistenten Chantal, Cas en Harriët oefent hij met de jongens en meisjes van pakweg acht tot zeventien jaar intensief voor hun acts van de voorstelling Paprika, Paprika, Prei en Koolrabi.

De tweede week van april staat in het teken van 21 voorstellingen op CHV Noordkade in Veghel onder de naam Theaterfestival Windkracht ’19. Ook het Veghelse Circus Caps bereidt zich voor op een spannende week.

Broertjes Ryan (10) en Kay (9) zijn nog maar enkele weken actief binnen Circus Caps, maar balanceren en verplaatsen zich nu al met groot gemak op een kogel.

,,Anderhalf jaar geleden zijn we met vijf kinderen van start gegaan. Jeugd zonder, maar in meerderheid met een verstandelijke beperking. Vanaf toen volgden vele mooie optredens en bijzondere ontmoetingen. We worden overal zo warm ontvangen”, vertelt de in 2013 afgestudeerde circuscoach en voormalig groepsleider in een medisch kinderhuis en theaterdocent. Als Mr. Poehaa beweegt Veghelaar Hildesheim zich al jaren in de circuswereld.

Wekelijks komen de jongelui samen in de theaterstudio op de Noordkade, waar een oefenpiste is ingericht. Ryan en Kay gooien intussen hoepels naar elkaar, Teun (11) laat zijn kunsten met bloemenstokken zien, Fiona (15) is in de weer met een wiebelende ton en al een echte acrobaat op de stelten. Een beetje achteraf oefenen de Schijndelse Job (16) en zijn maatje Lazgin (17) een komische act als de Dikke en de Dunne. Begeleidster Harriët reikt hen grappige voorbeelden aan en de jongens schateren het uit.Nieuwe vrienden

Gedurende de hele oefenmiddag regent het complimentjes. ,,Wij kijken naar de talenten van onze artiesten, dat vormt het uitgangspunt van het circuswerk. Deze kinderen hebben al veel negatieve ervaringen, wij laten ze merken dat andere talenten ook meetellen. Daardoor groeien ze, worden in alle opzichten sterker en vaardiger, en hebben we veel plezier samen. Al doende werken we veilig toe naar de volgende voorstelling.”

Terwijl Luc even troost zoekt bij de circusleider, is ook nieuweling Teun binnengewandeld. ,,Wie gaat een beetje voor Teun zorgen?”, vraagt Hildesheim aan de groep. De eigenaren van twee opgestoken vingers krijgen er meteen een taak bij en nemen dat uitermate serieus. En Teun heeft per direct twee nieuwe vrienden.

,,Het gaat een prachtig festival worden,” weten de begeleiders, ,,met dans, zang, humor en acrobatiek voor jong en oud. Met de eerste voorstellingen op vrijdag 5 april en de laatste op zaterdag 13 april.” Luc mag weer diaboloën. Met een grote glimlach en een kus voor de circusbaas stapt hij de piste in.

Kaartjes kosten 3 euro voor kinderen tot 16 jaar en 5 euro voor jongeren en volwassenen en zijn verkrijgbaar via reserveren@phoenixcultuur.nl of 0413-782010 of aan de kassa tijdens het festival.