Israël project

The magic of non-verbal communication, circus arts for social change.

2012   -2022

Groep_Israel
foto

Het Galilee Circus in samenwerking met circus Poehaa brengt Joodse en Arabische kinderen samen om circus te  maken.

Oprichter Marc Rosenstein (Makom-Bagalil; foundation for value education) laat op deze manier kinderen ervaren dat het mogelijk is om samen te werken en samen te leren. Geen ingewikkelde dialoog, maar elkaar ontmoeten, leren kennen en op elkaar vertrouwen, in de hoop hen beter voor te bereiden op de dialoog die zij onafwendbaar op een dag gaan voeren.
“Circus will not bring peace to the Middle East…

But it can help to make dialogue possible by reducing fears, lowering barriers, and building trust. It can provide a model of a shared loyalty that transcends ethnic identities. It can teach the art of taking risks for the common good. It can demonstrate, to a wide audience, that what appears to be impossible is indeed possible. None of these may be sufficient to bring about the requisite social change, but without them, no change is possible.”

De eerste contacten werden in januari 2010 gelegd, toen René en Dario Hildesheim van Circus Poehaa, op voorspraak van oud wethouder Rob Gast, het Circus Galilee bezochten in Israël.

Onder de indruk van de inzet van theater in het circus en de mogelijkheid om dit als middel in te zetten om een verhaal te vertellen of boodschap mee te geven, besloot Marc om het contact uit te bouwen en een vervolg bezoek te realiseren. Samen met de Stichting Vrienden van Poehaa werd een aanvraag ingediend bij de Anna Lindh Foundation en deze werd toegekend.

Op 23 december 2012 stapte een team van docenten op het vliegtuig naar Tel Aviv, op weg naar de Galilee, een streek in de schaduw van de Golan hoogte in het noorden van Israël. Gedurende een week werden door hen workshops en lessen verzorgd en het denkwerk werd afgesloten met 2 uitverkochte voorstellingen.

Van 31 maart t/m 7 april 2013 was een team van docenten en peerteachers van het Galilee Circus te gast bij de Vrienden van Poehaa. Zij bezochten verschillende circusinitiatieven in Arnhem en de regio. Ook werden gedurende dit verblijf contacten gelegd met Circus Cabuwazi in Berlijn en Circusplaneet in Gent.

Komende zomer krijgt dit project naar alle waarschijnlijkheid een vervolg in Berlijn, waaraan het Galilee Circus en mogelijk ook een Palestijns jeugdcircus samen deelnemen aan een uitwisselingsproject.

Roey shafran.
I had a great experience in holland, learning new technics like the straps and especially the theater and dance workshops. I think those will help me a d the other people in the circus to improve our shows here in israel. In addition i met a lot of friends.

Beside the personal stuff i think that continuing this program and maybe spreading it to more places in europe and the world can help spread the idea of social circus in the world and maybe can make a little change in the world and if not, just show that it is possible.

Video’s van het bezoek gemaakt door Eitan Wetzler zijn te bekijken op YouTube:

– Galilee and Dutch circus in Israell
Circus

– To know each other better

– Amsterdam as a big circus

– Circus Evolution Monkeys

– Circus-  Playing

– Circus-cycling

– Circus-Chairs

– Circus/On the string

– 
Circus-Juggling

– Show April 2013

– Gezellig

– Good bye Holland, see you soon