Van horen zeggen

>Van Horen Zeggen !

Poëtisch verteltheater met minimale middelen. In een theatrale omgeving worden de kinderen meegenomen in de rijke wereld van de fantasie. Theatermaker René Hildesheim heeft verhalen van mensen die kind waren in WO 2 bewerkt tot prachtige scènes. Speciaal is dat deze verhalen allemaal spelen in de regio Arnhem, Nijmegen en Duitse grens, zoals het verhaal over het hek bij Wyler en Beek en de dansende schoentjes uit Oosterbeek. Ondanks het zware onderwerp weet René in de sfeer van de film La vita è bella van Roberto Benigni op een luchtige toon en met een lach, kinderen en onderwijsgevenden te laten denken over hoe een situatie in een conflictsituatie zou kunnen uitpakken.

Via een bewerking van het gedicht “Koffers” van Sjoerd Kuyper en het betrekken van het dagboek van Anne Frank, geeft hij richting om naar het hier en nu te kijken. De voorstelling heeft een literaire en beeldende inslag. Naast eigen teksten wordt gebruik gemaakt van teksten die voor velen herkenbaar zijn of herinneringen oproepen.
In de loop van de geschiedenis heeft deze voorstelling zich doorontwikkeld
Er zijn nu drie variaties te weten;
– Van Horen Zeggen , regio Gelderland (met oa waargebeurde verhalen uit Oosterbeek,Arnhem rond de Market Garden operatie .
– Van Horen Zeggen, regio Brabant (met oa waargebeurde verhalen uit Eindhoven, Den Bosch en Veghel oa rond de bevrijding van Zuid Nederland .
– van Horen Zeggen , regio Amsterdam (met oa waargebeurde verhalen vanuit het joodse leven in Amsterdam tijdens WO II)
Afbeelding 18